Методична комісія
«Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного
сервісу» на Сумщині має гарний авторитет та визнання, про що
свідчать відповідні здобутки та винагороди за участь у професійних заходах
різних рівнів. Цьому спряють: професіоналізм, здорова амбітність,
згуртованість, відповідальність, творча робота учасників освітнього процесу.
Не зупинившись на досягнутому, Котенко Денис, учень
третього курсу професії «Кахар» прийняв участь у конкурсі «BESTCookFEST» 2019 м. Київ та посів третє
місце в номінації «Страви з м’яса».
У 2020 році творчою групою було організовано участь у
Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності «Worldskills Ukraine», за
результатами якого здобуте перше місце.
Уже традиційно для учнів за професією «Кухар» з вересня
почав свою роботу факультатив «Карвінг
та сучасне оздоблення страв». Цей особливий вид мистецтва може осилити не кожен, але кожен закохається
у його красу. Вивчаючи тайську техніку фігурної нарізки, учні відточують свої вміння та навички, виховують
в собі витривалість, терпіння, любов до обраної професії . Сумлінна та творча
робота радує красою і вишуканістю.
Наступний захід, організований відділенням торгівлі та
ресторанного сервісу став конкурс « Я-кращий». Який пройшов між учнями групи
БПОБ-23 за професією «Бармен». Кожен учасник презентував власний коктейль, який
презентував журі. При оцінюванні робіт
учнів ураховували наступні показники:
-
Оригінальна технологія приготування змішаного напою;
-
Назва;
-
Техніка приготування коктейлю;
-
Організація робочого місця;
-
Зовнішній вигляд бармена та відповідність
санітарно-гігієнічним вимогам;
-
Гармонійне поєднання компонентів
-
Смак напою;
-
Оформлення коктейлю;
-
Презентація власного змішаного напою.
Переможцем
конкурсу став Мінаєв Олександр, який вразив яскравим смаком аперетиву та зовсім
незвичайним і сміливим поєднанням інгредієнтів.
Здобувачів освіти за професією
«Офіціант » чекало не менш цікаве змагання : «Моя дорога від офіціанта до
адміністратора ». Це захоплююче дійство проходило в два етапи.
І
етап- майстер-класи від майстрів виробничого навчання для учнів;
ІІ
етап – змагання між групами АКОФ-47 та БПОБ-23.
Учасникам
довелоь продемонструвати всі свої знання, вміння та навички , а саме:
-
Демонстрація
ходи з тацею;
-
Розлив,
налив вина;
-
Спсоби
складання серветок на швидкість та кількість;
-
Презентація
тематичного столу.
У зв’язку з цим у 2020-2021
навчальному році, велася активна робота з розробки робочих навчальних планів (РНП) за стандартами
професійної (професійно-технічної) освіти (П(ПТ)О) на компетентнісній
основі з професії «Бармен».
Перебуваючи у складі
творчої групи, Мотузкою Н.С. та Малаховою Н.І, на основі стандартів професійно-технічної освіти було визначено
предмети (компетентності) загально-професійної, професійно-теоретичної підготовки, встановлена кількість годин на їх
вивчення виходячи з типового навчального плану підготовки кваліфікованих
робітників.
Окрему увагу було
приділено побажанням роботодавців, Розроблені проєкти робочих навчальних
програм з предметів (компетентностей) загальнопрофесійної,
професійно-теоретичної підготовки та
виробничого навчання були подані для
погодження на засідання методичної комісії та схвалені.
Сьогодні ресторанне
господарство України виходить на новий етап свого розвитку, тому вивчення
еногастрономічних принципів поєднання вин та інших алкогольних напоїв зі
стравами є необхідною умовою успіху закладу. Вдале комбінування їжі та
благородного напою з виноградної лози формулює ціла наука – еногастрономія ,
яка є невід’ємною частиною роботи сомельє. Адже знання про вино, його історію, виробників цього напою, смаку та аромату,
вміння добирати та комбінувати страви для гармонійного поєднання – дуже складна
і тонка робота, яка притаманна тільки
висококваліфікованому робітнику.
З метою розширення
професійних компетентностей, формування в майбутніх кваліфікованих робітників
знань та практичних навичок з організації
обслуговування, особливостей подачі вина, дегустації та його декантації ,
у зміст навчання за професіями «Офіціант», «Бармен» включено додаткові
професійні компетентності – регіональну навчальну програму «Еногастрономія та
робота сомельє». Відповідно до вимог регіонального ринку праці, дана програма
повністю відображає одну з необхідних компетенцій сучасного
випускника: знання про вино та роботу сомельє.
Кожного року здійснюється підготовка здобувачів освіти до
участі у предметних олімпіадах з робітничих професій.
Підсилює інтерес до професій факультативні заняття з
карвінгу. Адже творчі підходи до професії,
естетичний смак, креативність – це значний крок до успішної кар’єри.
Для закріплення вмінь та навичок було проведено
позакласний захід «Мій фуршет», на якому учні мали нагоду продемонструвати свій
особистий стиль подачі, відточити навики оформлення закусок. Таким чином учні ,
самі на це не сподіваючись, майбутні кухарі самостійно приготували для себе
банкет-фуршет. Канапе, тарталетки, салати-коктейлі, валовани
– таке різноманіття не кожному вдасться приготувати. Але група учнів, наче
злагоджена команда професіоналів, заздалегіть склали меню закусок, попередньо
узгодили хто і що готує, ретельно
продумали подачу і залишили незабутні враження від цього чарівного заходу.
Втім, фото скажуть все самі за себе….
Навчання у Школі підвищення
ІТ-компетентності на чолі з
методистом Смірновою І.О. при НМЦ ПТО у
Сумській області, ще поглибило знання у роботі з Google-сервісами, дозволило
вільно створювати Google форми, та працювати на платформі LearningApps. Разом з підвищенням
рівня ІТ-компетентності, ми ділимось своїм досвідом з іншими закладами ,
приймаємо участь конференціях.
Умови карантину
стали на заваді традиційному
навчанню. Але Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного
сервісу, оперативно долучившись до
дистанційного навчання, зняв
територіальні та часові бар’єри. Перед нами стояло завдання: який спосіб подачі
інформації обрати, щоб не втрачати зв’язок з учнем? Як сфокусувати увагу на
вивченні предмету? Відповідь: використовувати інтерактивні завдання та ігрову
форму, замість рутинних самостійних робіт з відповідями на питання.
Саме такі
завдання були розроблені з предмету «Організація обслуговування в ресторанах»
за спеціальністю «Офіціант» кваліфікація ІІІ розряд викладачем Мотузко Н.С. Для
їх виконання учні використовували телефони, планшети, ноут-буки чи комп’ютери.
Більша частина робіт, таких як друк відповідей, збирання пазлу, поєднання
смислових пар, розгадування кросвордів, тестування, передбачала виконання за
участі гаджетів що не розосереджує уваги учасника освітнього
процесу. Саме ці завдання стали основою для участі у XIII Міжнародній виставці
«Інноватика в сучасній освіті».
Таким чином викладачка
донесла навчальний матеріал до здобувачів освіти, забезпечивши при цьому
зворотній зв’язок шляхом використання різних сервісів. Яскраві та цікаві завдання допомагають розкрити
творчий потенціал учня, вмотивувати та
націлити на клопітку та плідну роботу , розвивати пізнавальну активність і дає
змогу тримати увагу учня протягом усього курсу навчання.
Приємною новиною стала звістка про
отриману Золоту медаль за роботу у XIII Міжнародній виставці
«Інноватика в сучасній освіті».
Ось так невтомно і
впевнено Сумський центр професійно-технічної освіти харчових
технологій, торгівлі та ресторанного сервісу іде назустріч перемогам, готуючи справжніх майстрів
своєї справи, та щоразу доводить одну і ту ж істину: наш заклад - заклад успішних
фахівців.
Звіт голови методичної комісії відділення
торгівлі та ресторанного сервісу
Підсумки роботи за 2019-2020
навчальний рік та завдання методичної
комісії у новому навчальному році
Голова
МК Мотузко Н.С.
У 2019-2020 н.р. робота методичної комісії
була спрямована на подальше вдосконалення педагогічної і методичної
майстерності викладачів, майстрів, їхнього науково-методичного рівня, на
реалізацію мети.
Методична
проблема торгівельного відділення центру :
«Створення освітнього простору на основі компетентнісного підходу для
становлеення конкурентоспроможного випускника». Дана проблема була основою для
надання особистісних методичних проблем викладачів та майстрів.
Засідання
методичної комісії проводяться згідно планів роботи МК. На засіданнях МК розглядалися теоретичні
аспекти проблемних питань центру та відділення.
1.
Проводилася робота школа молодого спеціаліста, де розглядалися питання
структура проведення уроку.
2.
Щорічно члени МК приймають участь на засіданні творчих груп, конкурсах. Викладачі
та майстри діляться досвідом з колегами з інших навчальних закладів
3.
Організовано проведена робота над плануючою документацією зроблені коригування
навчальних планів та програм. Складені протоколи розбіжності. Відхилень і розбіжностей
немає.
4.Члени МК активно прийняли участь у
проведенні відкритих уроків та взаємовідвідуванні уроків, де досвідчені колеги
поділилися досвідом методики проведення уроків як т\н так п\п. Уроки проведені
цікаві з використанням сучасних освітніх технологій навчання.
Наші досягнення
На відділенні
активно ведеться робота з обдарованими учнями так талановиті учні центру
достойно приставляють наш заклад на обласних,міжнародних конкурсах.
1.Учениця групи
АКП -46 Жабчик Вікторія зайняла перше місце в предметних олімпіадах з професії Продавець
продовольчих товарів.
Декада методичної майстерності
Взагалі декада професій
ресторанного сервісу пройшла за наміченим планом. Учні, майстри,
викладачі спецдисциплін, приймали активну участь у проведенні декади.
Відбувалося взаємовідвідування уроків викладачами та майстрами виробничого
навчання , ділилися досвідом роботи, обговорювали проблемні питання. Протягом
декади спостерігалась активність і самостійність учнів, точність і
організованість протягом усього заходу. Виховні години до Дня закоханих та
Стан викладання спец.дисциплін
З метою
вивчення стану викладання, визначення рівня навчальних досягнень учнів що
семестрова здійснюється аналіз успішності учнів та моніторинг викладання спец
предметів.
Аналіз навчальних досягнень учнів по
викладачах 2019-2020 навчальний рік.
предмет |
1
семестр с\б |
2
семестр с\б |
Основи галузевої економіки і
підприємництва |
8,4 |
8,8 |
Основи
правових знань |
8,5 |
8,91 |
Основи
енергозбереження |
7,3 |
7,4 |
Інформаційні технології |
7,2 |
6,9 |
Іноземна мова за професійним
спрямуванням |
4,8 |
5,2 |
Організація торгівельних процесів
|
8,6 |
8,8 |
Кулінарна
характер страв |
7,3 |
7,1 |
устаткування |
7,5 |
7,3 |
Охорона
праці |
9,3 |
9,1 |
Організація
|
8,2 |
8,5 |
Облік,
калькуляція |
7,9 |
8,2 |
Товарознавство
продовольчих товарів |
7,5 |
7,3 |
Для
наглядного зображення результатів
навчальної діяльності учнів, розглянемо діаграму:
Отже, можна сказати , що другий семестр приніс вищий рівень
навчальних досягнень. Такий результат говорить про те, що учні активно працювали протягом
карантину, виконували завдання, спілкувалися на ZOOM платформі, проходили
тестування і таким чином підвищили
рівень навчальних досягнень.
Самоосвіта
Карантин
приніс досягнення не лише учням, а й нам – педагогам. Всі члени МК постійно
займаються самоосвітою та роботою з підвищення професійної та педагогічної
майстерності.
Майстри в/н, викладачі під
час карантину опановують нові технології дистанційного навчання, які не тільки
дозволяють організувати навчально-виховний процес в сучасних несприятливих
умовах, а й будуть сприяти його покращенню і осучасненню в наступному
навчальному році
Кожен має свій
блог, групу Viber ,Instagram, створені Google classroom .
Укріплення матеріальної бази
Викладачі
та майстри в\н які закріплені за навчальними кабінетами та лабораторіями
постійно ведуть роботу по зміцненню матеріально-технічної бази :проводяться поточні ремонти,
доповнюється інвентар , обладнання в лабораторії, придбано стенди, магнітно-маркерну
дошку, навчально-методичну літературу.
Протягом року члени МК провели багато
заходів,як в центрі так по за межами, на високому професійному рівні з
використанням сучасних технологій навчання.
Завдання, що стоять перед методичною комісією на 2020– 2021навчальний
рік.
1. Підвищувати якість
знань та умінь учнів у навчально-виховному процесі
-Звернути увагу на якість
проходження виробничого навчання та відпрацювання програмного матеріалу.
-Впровадження нових форм навчання
(модульна система та дуальна форма навчання)
- подальша розробка ККЗ для вбудови у дистанційну
форму. (Learning Apps, Google form, Google презентації та ін.)
2.Розвиток індивідуальних особливостей
учнів, їх творчості
3.Вдосконалювати організацію форм і
методів проведення сучасного уроку та позаурочних виховних заходів.
4.Вивчати і впроваджувати нові форми
організації виробничої діяльності.
5.Використовувати інформаційні технології
навчання у навчально-виховному процесі.
6.Організувати роботу школи молодого спеціаліста та наставництва.
7.Організувати уніфікацію прийомів для молодих
спеціалістів 1 раз на місяць
8.Підвищувати рівень ІТ-компетентностей членів метод комісії,
проходження стажування ,курсів фахових перепідготовок. (створення інтерактивної
дошки в Learning Apps), комп’ютерних тестів.
9.Стварити творчу групу для підготовки учнів до
конкурсів олімпіад .
10.Зберігати тісний
зв’язок з роботодавцями, знати їхні вимоги, потреби, бачення майбутнього
випускника.
Коментарі
Дописати коментар